FİLİSTİN YANLISI ÜNİVERSİTE PROTESTOLARI DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDA NEREDE GERÇEKLEŞİYOR?

0
37

Son haftalarda Gazze’deki İsrail kuşatması altındaki Filistinlilerle dayanışma gösterileri, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ve dünya çapındaki üniversite kampüslerinde yayılmış durumda.

18 Nisan’dan bu yana ABD kampüslerinde 2.000’den fazla kişi tutuklandı. Bu durum, protesto hakkı, ifade özgürlüğünün sınırları ve antisemitizm suçlamaları üzerine kutuplaşmış tartışmalara yol açtı. Ancak New York’taki Columbia Üniversitesi, Portland State ve UCLA’daki polisle yaşanan çatışmalar ve çıkmazlar küresel dikkatleri çekerken, Avrupa, Asya ve Orta Doğu’daki kampüslerde de gösteriler ve oturma eylemleri düzenleniyor.

Protestocuların talepleri her üniversitede farklılık gösterse de, çoğu gösteri, kolejlerin İsrail’i ve Gazze’deki savaşı destekleyen şirketlerden elini çekmesini talep etti. Gazze Sağlık Bakanlığı’na göre, İsrail’in yedi aydır süren Gazze bombardımanı 34.600’den fazla insanın ölümüne neden oldu. Gazze’deki 2,2 milyon insanın yarısı açlık sınırında ve Birleşmiş Milletler ajansları tarafından kullanılan bir ölçeğe göre insan yapımı bir kıtlık yaklaşıyor. Güney Gazze’deki Refah’ta beklenen İsrail askeri operasyonu konusundaki endişeler de artmış durumda ve bu durum ateşkes çağrılarını yeniletti.

İşte dünyadaki bazı Filistin yanlısı kampüs protestolarına bir bakış.

Avustralya

Son birkaç hafta içinde, en az yedi Avustralya üniversitesinde Filistin yanlısı protesto kampları ortaya çıktı.

Brisbane’deki Queensland Üniversitesi, birbirinden yaklaşık 100 metre (328 fit) uzaklıkta kurulan rakip kamplar için bir toplanma noktası haline geldi – biri Students for Palestine UQ destekçileri tarafından doldurulurken, diğeri ağaçlar arasında asılı İsrail bayrağı ile daha küçük bir çadır grubundan oluşuyor. Bu kamplar, Gazze’deki İsrail kuşatması altındaki Filistinliler ve ABD’deki öğrenci protestocularla dayanışma içinde kuruldu, ancak bazı Yahudi gruplar bu kampların kampüste gereksiz gerilim yarattığını söylüyor ve Avustralya’nın muhalefet lideri bu kampları “ırkçı” ve “antisemitik” olarak nitelendirdi. Students for Palestine UQ, üniversitenin İsrailli şirketler ve üniversitelerle olan tüm bağlantılarını açıklamasını ve silah şirketleriyle ilişkilerini kesmesini istiyor.

Birleşik Krallık

İsrail’in Gazze’deki savaşının ilk günlerinden bu yana Birleşik Krallık’taki üniversitelerde Filistin yanlısı protestolar düzenlendi ve bazıları son günlerde kamplar kurdu.

Newcastle Üniversitesi’nde, üniversite binalarının önündeki bir çimenlikte küçük bir Filistin yanlısı kamp kuruldu, sosyal medyadaki video ve resimler gösterildi. “Newcastle Apartheid Off Campus” adlı X hesabı, bazıları Filistin bayraklarıyla süslenmiş, çimlerin üzerinde yaklaşık bir düzine çadırı gösteren kamplarının görüntülerini paylaştı.

Grup kendisini “Newcastle Üniversitesi’nin İsrail’e tedarik sağlayan savunma şirketleriyle ortaklığının sona ermesi için mücadele eden öğrenci liderliğindeki bir koalisyon” olarak tanımlıyor. PA haber ajansına göre, İngiltere’nin Leeds, Bristol ve Warwick şehirlerindeki öğrenciler de Gazze’deki savaşı protesto etmek için üniversite binalarının önünde çadırlar kurdular. İngiltere’deki kampüs protestoları, üniversitelerin Yahudi öğrencilere yönelik bakım görevlerini daha ciddiye almaları çağrıları arasında bazı Yahudi öğrenci gruplarından eleştiri aldı.

Fransa

Paris’te, Nisan ayı sonlarında Sciences Po üniversitesinde ve Sorbonne üniversitesinde Filistin yanlısı protestolar patlak verdi.

Fransız polisi, 29 Nisan’da ülkenin en prestijli üniversitelerinden biri olan Sorbonne’daki protestocuları temizledi ve CNN tarafından coğrafi konumu tespit edilen video, memurların iki göstericiyi çadırlardan ve yerde sürüklediğini gösteriyor.Cuma günü, çevik kuvvet polisi, protestocuların “utanç!” ve “özgür Filistin!” diye bağırmasıyla Sciences Po’nun ana salonunu boşalttı, ancak aksi takdirde kaldırma sakin bir şekilde gerçekleşmiş gibi görünüyordu.

Bir Sciences Po sözcüsü, düzinelerce öğrencinin önceki gün üniversite içinde oturma eylemine başladığını ve kampüsün kapanmasına neden olduğunu söyledi. Bir protestocu, bir öğrencinin üniversitenin “Filistin’i desteklemek isteyen öğrencilere” verdiği yanıtı protesto etmek için açlık grevine başladığını söyledi.

CNN’in videosu, Gazze’deki “soykırıma” son verilmesi ve İsrail üniversitelerinin boykot edilmesi çağrısında bulunan pankartlar taşıyan öğrencileri gösterdi.

Hindistan

Yeni Delhi’deki prestijli Jawaharlal Nehru Üniversitesi’nde (JNU), Columbia’da protesto eden öğrencilerle dayanışma içinde protestolar düzenlendi.

Protestolar, ABD’nin Hindistan büyükelçisi Eric Garcetti’nin ertelenen kampüs ziyaretiyle aynı zamana denk geldi. JNU’nun öğrenci birliğinden 29 Nisan’da yapılan açıklamada, “JNU’nun tesisleri, İsrail’in işlediği terörizm ve soykırımda suç ortağı olan ulusları temsil eden yönetimler ve personel için bir platform sağlamayacaktır” denildi. Sendika ayrıca Columbia’daki protestocularla dayanışma içinde olduğunu ifade etti.

Hindistan’ın en iyi üniversitelerinden biri olan JNU, eleştirmenlerin Müslümanlara karşı ayrımcılık yaptığını söylediği tartışmalı bir yasaya karşı 2019 gösterileri de dahil olmak üzere çeşitli protesto hareketlerinin ön saflarında yer aldı.

Yeni Delhi’deki Jamia Milia Islamia Üniversitesi’ndeki iki öğrenci siyasi partisi de Filistin yanlısı protestocularla dayanışma içinde olduklarını ifade etti. Komünist Parti’ye bağlı Hindistan Öğrenci Federasyonu’ndan yapılan açıklamada, “BJP (Bharatiya Janata Partisi) liderliğindeki hükümetimizin, Hindistan’ın tarihi konumundan sapan İsrail’i destekleme konusundaki tutumunu da kınıyoruz” denildi.

Kanada

İsrail’in Gazze’deki savaşına karşı protestolar Kanada’daki kampüsleri süpürdü.

Montreal şehir merkezindeki McGill Üniversitesi’nde, Filistin yanlısı öğrenci protestocular ön bahçede bir kamp kurdular. ABD’deki meslektaşları gibi, öğrenciler de üniversitenin İsrail ile bağları olan şirketlerden çekilmesini talep ediyor.

Üniversite, öğrenci temsilcileriyle diyalog kurulduktan sonra bir çözüme ulaşılamaması üzerine polisten yardım talep ettiğini söyleyerek protestocuları dağıtmaya çalıştı. 2 Mayıs’ta bir Quebec Yüksek Mahkemesi yargıcı, Filistin yanlısı protestocuları kamplarını terk etmeye zorlayacak bir ihtiyati tedbir talebini reddetti. Kamu yayıncısı CBC News’e göre, Filistin yanlısı protestocular Toronto Üniversitesi’nin şehir merkezindeki kampüsünde ve Vancouver’daki British Columbia Üniversitesi’nde de kamplar kurdular.

Lübnan

Reuters’in bildirdiğine göre, Nisan ayı sonlarında Lübnan’daki kampüslerde toplanan yüzlerce öğrenci, Filistin bayrakları salladılar ve üniversitelerinin İsrail’de iş yapan şirketleri boykot etmelerini talep ettiler.

Başkentte, Beyrut Amerikan Üniversitesi’ndeki öğrencilerin Gazze’deki savaşı protesto ettiği görüntüler görüldü.

Bazı protestocular, ABD kampüslerindeki protestolardan ilham aldıklarını söyledi. Reuters’a konuşan 19 yaşındaki Ali el-Müslüman, “Filistin davasını unutmadığımızı, bilinçli ve kültürlü genç neslin hala Filistin davasının yanında olduğunu tüm dünyaya göstermek istiyoruz” dedi.

İsrail ordusu ve Lübnan’daki İran destekli Hizbullah militanları, 7 Ekim’den bu yana rutin olarak karşılıklı ateş açtı. İsrail saldırılarında çoğu savaşçı olmak üzere 300’den fazla kişi öldü. Geçen Ekim ayından bu yana İsrail’in kuzeyindeki Hizbullah saldırılarında sekiz sivil öldürüldü.

CNN’den Esha Mitra, Hilary Whiteman, Angus Watson, Joseph Ataman, Julen Chavin, Melissa Bell, Mark Esplin, Niamh Kennedy, Paula Newton ve Alex Hardie bu rapora katkıda bulundu.

KAYNAK: CNN / ÇEVİRİ: EZGİ SARAÇOĞLU

EtiketlerCNN