FİLİSTİN YANLISI PROTESTOLAR: ALMANYA VE AVRUPA ÜNİVERSİTELERİNDE POLİS OPERASYONLARI

0
27

Gazze savaşı, Alman üniversitelerine de sıçradı. FU Berlin’in ardından aktivistler Leipzig Üniversitesi’ni işgal etti. Başka ülkelerde de protestolar vardı. Salı günü, Almanya ve diğer Avrupa ülkelerindeki üniversitelerde Gazze Şeridi’ndeki savaşa karşı yeniden protestolar düzenlendi. Berlin’de göstericiler Özgür Berlin Üniversitesi’nin (FU) avlusunda protesto kampı kurarken, Leipzig’de protestocular Leipzig’deki üniversitenin oditoryumunu ve iç avlusunu işgal etti.

Saksonya’daki eyleme 50 ila 60 Filistin yanlısı eylemci katıldı. Polis akşam konferans salonunu boşalttı ve şu anda 13 şüphelinin bulunduğunu söyledi. Audimax’ın kapılarını kapatan taraftarlardan daha önce konferans salonunun girişlerini açmaları istenmişti. Ancak bazılarının götürülmesi gerektiği söylendi.

Üniversiteye göre işgalciler, diğer şeylerin yanı sıra “Soykırıma Karşı Üniversite İşgali” yazan pankartlar açtı. Çoğu maskeli olan işgalciler, kampüste Filistin için savaştıklarını ilan ederek Audimax kapılarına içeriden barikat kurdu, oturma eylemleriyle dışarıdan girişi engelledi ve iç avluya çadır kurdu.

Üniversiteye göre tahliye kaçınılmazdı çünkü tüm öğrencilerin ve öğretmenlerin güvenliğine yönelik yakın bir tehlike vardı. Üniversite yaptığı açıklamada, “Öğretimin şiddet yoluyla kesintiye uğramasına veya üniversite binalarına el konulmasına tolerans göstermeyeceğiz” dedi.

KAYNAK: BERLINER ZEITUNG / ÇEVİRİ: EZGİ SARAÇOĞLU