ÖZGÜR BERLİN ÜNİVERSİTESİNDE FİLİSTİN YANLISI PROTESTO YAPAN 79 KİŞİ TUTUKLANDI.

0
30

Öğrenciler Salı günü Dahlem’deki Özgür Berlin Üniversitesini işgal etti. “Soykırım”  diye bağırdılar. Öğretim durduruldu. Bunu büyük bir polis operasyonu izledi. Dahlem’deki Özgür Berlin Üniversitesi öğrencileri, Hamas’ın 7 Ekim’de güney İsrail’e düzenlediği büyük saldırının Gazze Şeridi’nde tetiklediği savaşı Salı günü yeniden protesto etti. 200 kadar Filistin yanlısı gösterici tiyatro avlusunu ve alandaki bir binayı işgal etti. F.U. operasyonları durdurdu. Polisin Çarşamba günü yaptığı duyuruya göre, kampüsün boşaltılması sırasında 49’u kadın ve 30’u erkek olmak üzere 79 protestocu geçici olarak tutuklandı.

Bu olayların yanı sıra, işgalcilerin çoğu Filistin eşarpları taktı, pankartlar açtı ve Filistin yanlısı sloganlar attı. Aynı zamanda göstericiler avluda birkaç çadır ve köşkten oluşan bir protesto kampı kurdu. Polise göre saat 12’den kısa bir süre sonra tesiste yaklaşık 150 kişi, üniversite binalarında ve çevresinde ise 50 kişi daha vardı. 20 dakika sonra polisin tahliye talebi ve suç duyurusunda bulunması üzerine toplantı çok sayıda polis tarafından dağıtıldı. Operasyon saat 17.45’e kadar sürdü. Toplamda 80 ceza soruşturması ve 79 idari suçla ilgili soruşturma başlatıldı.

Protestocu öğrenciler, polis geldiğinde insan zinciri oluşturmuştu. “Boğazlar üniversiteden defolsun!” ve “İsrail kahrolsun!” gibi sloganların yanı sıra “nehirden denize” sloganları da duyuldu. İsrail, sömürgeci bir güç olarak alaya alındı. “Yaşasın, yaşasın, Filistin!” sloganları atıldı. Posterler bir direniş biçimi olarak grev çağrısında bulundu. Polis sözcüsü Michael Gassen, yasak sloganların da atıldığını söyledi.Polis daha sonra çadır kampı dağıtmaya başladı ve bazı göstericileri geçici olarak tutukladı. Videolarda memurların insanları binanın içinden ve tiyatro avlusundan uzaklaştırdığı görülüyor. Kendi isteğiyle ayrılmak istemeyen göstericiler daha sonra uzaklaştırıldı.

Karşıt göstericiler İsrail bayraklarıyla geldi

Yaklaşık bir saat sonra kampüste yangın alarmı çaldı. Gerekçe ise, bir binada polis memurlarına biber gazıyla saldırıldı. Bu arada internette karşı gösteri çağrıları da yapıldı. Çağrıda, insanların İsrail bayraklarıyla tiyatro avlusuna gelmeleri gerektiği belirtildi. Ancak bahçe polis tarafından kordon altına alındı. Tiyatro avlusunda oturan son Filistin yanlısı protestocular da yavaş yavaş polis tarafından götürüldü. Binanın içinde bulunan ve yumruklarıyla, avuçlarıyla camlara vuran, pankartlar taşıyan diğer kişiler de dışarı çıkarıldı.

Daha sonra FU kampüsü önünde yeni bir protesto gösterisi düzenlendi. Yaklaşık 150 Filistin yanlısı protestocu kampüsün girişi önünde durdu. Birçoğu daha önce tutuklanmış ve kişisel bilgileri kaydedildikten sonra serbest bırakılmıştı. Karşılarında ise İsrail bayraklı 60 kadar karşıt gösterici duruyordu. Ortam hararetliydi ama her iki kamp da birbirine saldırmadı. Acil servisler iki mitingi birbirinden ayırdı. Polisle arbede yaşandı. “Alman polisleri katiller, faşistler!” diye bağırışlar duyuldu.

Başka tutuklamalar da oldu. Aktivistler, Berlin polisini göstericilere karşı acımasız eylemlerde bulunmakla suçluyor. Göstericilerin arabalara doğru itildiği ya da şiddetle uzaklaştırıldığı söyleniyor. İddia sahibi memurlarla konuştuktan sonra nihayet gösteri sonlandırdı.

Polis birliği İsrail nefretinin yayılmasını kınadı

Berlin’deki polis birliği (GdP), Filistin yanlısı göstericilerin davranışlarını kınadı. GdP sözcüsü Benjamin Jendro, “İsrail’e karşı nefretin yayılması ve üniversitelerdeki anayasal kurumların geleceğin bilimsel seçkinlerinin yerleri olarak karalanması utanç verici” dedi. Savaş benzeri faaliyetlere karşı herkes sesini yükseltebilir, kararlılıkla barışı savunabilir, ancak “üniversitelerde bile terörün yüceltilmesine yer olmamalıdır.” Jendro, bu protesto kampının Almanya’da siyasi eğitim hakkında daha fazla konuşulması gerektiğini açıkça ortaya koyduğunu söyledi. “İsrail’in var olma hakkını inkar eden herkes demokratik konsensüsümüzü anlamamıştır.”

KAYNAK: BERLINER ZEITUNG / ÇEVİRİ: EZGİ SARAÇOĞLU