GAZZE SAVAŞI PROTESTOCULARI ÜNİVERSİTE BİNASINI İŞGAL ETTİ

0
30

Öğrenciler, Gazze’deki savaşı protesto etmek amacıyla bir üniversite binasına girerek barikat kurdular. Protestocular önce Newcastle Üniversitesi’nin dışındaki bir alanda toplandı, daha sonra ise Armstrong Binası’na geçti. Çarşamba günü olay yerinde çok sayıda polis memuru bulunuyordu. Üniversite, bu işgalin izinsiz giriş olarak değerlendirildiğini ve katılımcıların disiplin cezası alacaklarını açıkladı. Northumbria Polisi ise ilgili tüm taraflarla işbirliği içinde olduklarını belirtti. Bir sözcü, “Öncelikli amacımız, protestocuların yanı sıra halk ve memurlarımızın da güvenliğini sağlamaktır” dedi.

“İki Ay”

Yaklaşık 50 kişi, birçok bölüme ev sahipliği yapan Queen Victoria Road’daki binayı işgal etti. Kampüs dışında ise yaklaşık 100 kişilik bir grup toplandı. Newcastle Kampüsünde, Apartheid Koalisyonu grubu, “Dört haftalık barışçıl protestonun ardından, bugün ortaklaşarak Newcastle Üniversitesi’ndeki Armstrong Binası’nı işgal etme kararı aldık ve eylemimizi yükselttik.” açıklamasını yaptı.

Protestocular, üniversitenin savunma şirketleri ve İsrail üniversiteleri ile bağlantılarını kesmesini ve Gazze’de “derhal, koşulsuz ve kalıcı bir ateşkes” çağrısında bulunmasını istedi. Kimliğini açıklamak istemeyen bir sözcü, taleplerinin karşılanmadığını belirterek, kendilerini binaya barikatlarla kapatmış olduklarını ve iki ay boyunca burada kalmaya hazır olduklarını ekledi.

Protestocuların sözcüsü, güvenlik görevlilerinin şiddete başvurduğunu iddia etti. Bu iddialar, Newcastle Üniversitesi tarafından reddedildi. Protestocular ayrıca, üniversite kampüsünde maske takmalarının Yahudi öğrencileri korkutacağına dair iddiaları da reddetti. Bir sözcü, “Eğer herhangi bir öğrenci kendini korkmuş hissediyorsa, bunu düzeltmek için sosyal yardım çalışması yapmak isteriz” dedi.

Newcastle Üniversitesi Yahudi Topluluğu’na yorum için ulaşıldı. Yahudi Öğrenciler Birliği, kamp kurma eylemi başladığından beri şehirdeki Yahudi öğrencilerin “sözlü tacize uğradığını” söyledi. Bir sözcü, “Üniversite yönetimini, Yahudi öğrencilerin kampüste güven içinde öğrenim görebilmelerini sağlamaya çağırıyoruz” diye ekledi.

“Kabul edilemez davranış”

Newcastle Üniversitesi, kabul edilemez davranış sergileyen protestoculara yönelik polis desteği aldıklarını ve durumu kontrol altına aldıklarını açıkladı. Bir üniversite sözcüsü, öğrencilerin barışçıl protesto hakkına saygı duyulduğunu ancak üniversite kampüsünün izinsiz işgalinin kabul edilemez olduğunu ve izinsiz giriş olarak değerlendirileceğini belirtti. Sözcü ayrıca, bu tür davranışların kesinlikle kınandığını ve bu eyleme katılan kişilerin disiplin cezalarıyla karşı karşıya kalabileceklerini bildirdi. Üniversite sözcüsü ayrıca, kampüste “tehdit edici, taciz edici veya hakaret içeren söz ve davranışlara müsamaha göstermeyeceğini” de sözlerine ekledi.

Manchester, Leeds ve Londra’daki Goldsmiths de dahil olmak üzere Birleşik Krallık’taki birçok üniversitede Filistin yanlısı gösteriler düzenlendi. Bu gösteriler, ABD’deki benzer protestoların ardından gerçekleşti ve toplamda 1.000’den fazla kişi tutuklandı.

Kaynak: BBC / Çeviri: Dilayda Turgut

EtiketlerBBC