İSRAİL-GAZZE SAVAŞI: BM, GAZZE’DE HİNTLİ BİR PERSONELİN ÖLDÜRÜLDÜĞÜNÜ SÖYLEDİ

0
30

Birleşmiş Milletler, Pazartesi günü Güney Gazze’deki hastaneye giderken bir personelinin öldüğünü, diğerinin yaralandığını söylüyor.

Hindistan’ın Birleşmiş Milletler New York temsilciliği, Gazze’deki Birleşmiş Milletler Güvenlik ve Emniyet Departmanı’nda (UNDSS) çalışan personelin Albay Waibhav Kale olduğunu belirtti. BM, çalışanlarının, Refah’a yakın Avrupa Hastanesi’ne giderken BM aracında seyahat ettiklerini ve aracın vurulduğunu açıkladı. Saldırının sorumlusu belirtilmedi. BM, bu ölümün çatışmanın başlangıcından bu yana Gazze’de uluslararası Birleşmiş Milletler çalışanının ilk ölümü olduğunu belirtti.

İsrail askeri yetkilileri, BM aracının aktif bir çatışma bölgesinde vurulduğunu ve rotasının kendilerine bildirilmediğini belirtti. Ancak BM, aracın açıkça işaretlendiğini ve İsrail makamlarına hareketlerinin önceden bildirildiğini açıkladı. Cenevre’deki BM sözcüsü Rolando Gomez, BM’nin Gazze’deki tüm konvoy hareketlerini İsrail yetkililerine bildirdiğini söyledi. Gomez, “Bu standart bir işlem. Dün sabah da öyleydi’’ dedi. BBC tarafından doğrulanan ve sosyal medyada yayınlanan görüntülerde, Avrupa Hastanesi’nin önünde, üzerinde çok sayıda kurşun izi bulunan bir BM aracını görülüyor.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Pazartesi günü güney Gazze’deki Refah bölgesinde iki çalışanının yaralandığını belirten UNDSS’den bir rapor aldığını doğruladı ve olayın incelenmekte olduğunu ekledi.

BM ve Uluslararası Toplumdan Hindistanlı Çalışanın Ölümüne Tepkiler

Hindistan’ın New York’taki BM temsilciliği, eski bir Hint ordusu mensubu olan Yarbay Kale’nin ailesine “en derin taziyelerini” iletti. BM Genel Sekreteri António Guterres, sözcüsü Farhan Haq’ın yaptığı açıklamada, çalışanın ölümünden “derin üzüntü duyduğunu” ve ailesine başsağlığı dilediğini belirtti. Haq, “Genel Sekreter, BM personeline yapılan tüm saldırıları kınıyor ve tam bir soruşturma yapılmasını talep ediyor” dedi.

António Guterres yaptığı bir diğer açıklamada, savaşın başladığından beri Gazze’de 190’dan fazla BM personelinin öldürüldüğünü ve Albay Kale’in BM için ilk uluslararası kayıp olduğunu söyledi. Ancak, Nisan ayının başında bir İsrail saldırısında altı uluslararası yardım çalışanı ve uluslararası gıda yardım kuruluşu World Central Kitchen’dan bir Filistinli meslektaşı öldürüldü. Bu ölümler, uluslararası bir tepkiye neden oldu ve IDF (İsrail Savunma Kuvvetleri)”ciddi bir kaza” olarak nitelendirdiği olaydan dolayı iki üst düzey subayı görevden aldı.

İsrail, Hamas’ı yok etmek için Gazze’de bir askeri operasyon başlattı. Bölgede Hamas tarafından yönetilen Sağlık Bakanlığı o tarihten itibaren, Gazze’de 35,090’dan fazla kişinin hayatını kaybettiğini bildirildi.

Kaynak: BBC / Çeviri: Dilayda Turgut

EtiketlerBBC