ABD ÜNİVERSİTELERİNDEKİ PROTESTOCULAR NE İSTİYOR?

0
29

ABD genelinde 130’dan fazla kolej ve üniversitede binlerce öğrenci, Gazze’de devam eden savaşa karşı protestolar ve kamplarla gösteri yaptı. 2.000’den fazla gösterici tutuklandı, ancak üniversiteler önümüzdeki günlerde mezuniyet törenlerine hazırlanırken protestolar devam ediyor.

Öğrenciler neden Gazze’deki savaşı protesto ediyor?

Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısından ve İsrail’in misilleme saldırısından bu yana, öğrenciler savaşa karşı mitingler, oturma eylemleri, oruçlar ve son olarak kamplar kurdular. Birçoğu büyük bağışlara sahip olan okullarının İsrail’den mali olarak çekilmesini talep ediyorlar.

Protestocuların çoğu için yatırımların geri çekilmesi, bu bağışların İsrailli şirketlerle veya İsrail’le iş yapan şirketlerle bağlarının kesilmesi anlamına geliyor. Birçoğu da üniversitelerinin İsrail kurumlarıyla akademik ilişkilerini sona erdirmesini istiyor.

Öğrenci aktivistler, İsrail’de ya da İsrailli örgütlerle iş yapan şirketlerin, Gazze’de devam eden savaşın suç ortağı olduğunu ve bu şirketlere yatırım yapan üniversitelerin de suç ortağı olduğunu söylüyor. Üniversite bağışları, araştırma laboratuvarlarından burs fonlarına kadar her şeyi finanse eder ve çoğunlukla milyonlarca ve milyarlarca dolarlık yatırımlardan elde edilen getirileri kullanır.

KAYNAK: BBC / ÇEVİRİ: EZGİ SARAÇOĞLU

EtiketlerBBC