ÇALIŞMA, ABD’DEKİ GAZZE KAMPÜSÜ PROTESTOLARININ NEREDEYSE TAMAMININ BARIŞÇIL OLDUĞUNU GÖSTERİYOR.

0
29

Dünyanın dört bir yanındaki siyasi şiddeti ve siyasi protestoları takip eden bağımsız bir kar amacı gütmeyen kuruluş, ABD’de Nisan ortasından bu yana Gazze’deki savaşla ilgili kampüs gösterilerinin %97’sinin barışçıl olduğunu tespit etti.

Silahlı Çatışma Yeri ve Olay Verileri Projesi’nden (ACLED) alınan istatistiklere göre, 18 Nisan ve 3 Mayıs tarihleri arasında ülke çapında 553 ABD kampüs gösterisinin analizi, 20’den azının ciddi kişilerarası şiddet veya maddi hasarla sonuçlandığını ortaya koydu.

Aynı dönemde, Acled, ABD kampüs protestolarına karşı, göstericilerin tutuklanmasını ve kimyasal ajanların, copların ve diğer fiziksel güç türlerinin konuşlandırılması da dahil olmak üzere fiziksel dağıtma taktiklerinin kullanılmasını içeren en az 70 güçlü polis müdahalesi örneğini belgeledi.

%3’ün arkasında

ABD’deki Filistin yanlısı öğrenci protestolarına yönelik kamuoyu eleştirilerinin çoğu, fiziksel şiddete değil, İsrail hükümetine veya İsrail’e yönelik eleştirilerin ne zaman antisemitizm ve nefret söylemine dönüştüğü ve protestoların Yahudi öğrencilerin kampüsteki güvenlik duygularını ne kadar etkilediği konusundaki şiddetli tartışmalar da dahil olmak üzere protestocular tarafından kullanılan retoriğe odaklandı.

3 Mayıs’ta sona eren ve ülke genelindeki üniversitelerde kolluk kuvvetlerinin baskılarını içeren kaotik hafta, şiddetli polis müdahalelerinin kampüs öğrenci protestolarına uygun bir yanıt olup olmadığı konusunda yeni tartışmalara yol açtı.

Acled’in şiddet içeren olarak sınıflandırdığı kampüs protestolarının %3’ünün neredeyse yarısı, protesto kamplarını temizlemek için gönderilen polisle çatışan göstericilerin yüzünden böyle oldu. Bu, 24 Nisan’da Austin’deki Texas Üniversitesi’ndeki olayları içeriyordu; 25 Nisan’da Boston’daki Emerson College’da; 26 Nisan’da Urbana-Champaign’deki Illinois Üniversitesi’nde; 27 Nisan’da St Louis’deki Washington Üniversitesi’nde, kampüs yetkilileri, biri “şiddetli beyin sarsıntısı” geçiren ve diğeri parmağını kıran üç polis memurunun yaralandığını söylediğinde; ve 1 Mayıs’ta Madison’daki Wisconsin Üniversitesi’nde, bir eyalet askerinin kafasına kaykayla vurulduktan sonra yaralandığı bildirildi.

Acled’den Doyle, Acled’in ABD’deki protesto istatistiklerinin, araştırma ekibinin yüzlerce yerel haber kuruluşu, bağımsız haber gazetecisi ve doğrulanmış sosyal medya hesabı analizine dayandığını söyledi. Veri kümeleri ortaya çıktıkça yeni bilgilerle güncellenir ve sayılar ayrı bir metodoloji ekibi tarafından tutarlılık açısından gözden geçirilir. Doyle, son birkaç kampüs olayının şiddet içeren olarak sınıflandırılması gerekip gerekmediğine ilişkin analizlerin hala devam ettiğini söyledi.

2 Mayıs’ta yayınlanan ve 26 Nisan’a kadar olan protesto verilerine dayanan önceki bir Acled raporu, öğrencilerin katıldığı protestoların %99’unun barışçıl olduğunu ortaya koydu.

7 Ekim’den bu yana ABD’deki tüm İsrail-Gazze savaşı protestolarına bakıldığında, 3 Mayıs’a kadar güncellenen verilere göre, polisin öğrencilerin yer aldığı Filistin yanlısı protestolara karşı güçlü bir şekilde müdahale ettiğini, öğrencilerin dahil olduğu İsrail yanlısı protestolara müdahale ettiğinden yaklaşık beş kat daha fazla olduğunu tespit etti. (Bu istatistik, polisin zorla müdahale ettiği her türden protestoların yüzdesine dayanmaktadır. toplam protesto sayısı değil.)

Acled’in verilerine göre, 18 Nisan’dan bu yana polis, üniversite kampüslerinde İsrail yanlısı gösterilere karşı hiçbir müdahalede bulunmadı.

KAYNAK: THE GUARDIAN / ÇEVİRİ: EZGİ SARAÇOĞLU

EtiketlerGuardian