UCLA ÇATIŞMALARI: FİLİSTİN YANLISI PROTESTOCULAR İSRAİL DESTEKÇİLERİ TARAFINDAN SALDIRIYA UĞRADI

0
31

Polis, biber gazı ve havai fişeklerle silahlanmış maskeli sivillerin katıldığı ‘şok edici’ saldırıya müdahaleyi geciktiriyor.

Los Angeles’taki Kaliforniya Üniversitesi’nde (UCLA) İsrail’in Gazze’ye yönelik savaşına karşı düzenlenen gösteri, İsrail yanlısı bir kalabalığın barışçıl Filistin yanlısı protestocuların işgal ettiği bir dayanışma kampına saldırmasıyla şiddete dönüştü. Görgü tanıkları, Los Angeles Polis Departmanı’nın (LAPD) saldırılardan yaklaşık dört saat sonra müdahale ettiğini, saldırıların Çarşamba gününe kadar üniversite kampüsünün dışından yüzlerce kişi halinde çıkan maskeli İsrail yanlısı karşı göstericilerin kampa havai fişek atmasının ardından gerçekleştiğini söyledi.

İsrail bayrakları taşıyan saldırganlar daha sonra Filistin yanlısı kampı yıkmaya çalıştı, öğrencilere biber gazı, sopalar, taşlar ve metal çitlerle saldırdı. Polis, öğrencileri korumaktan kaçınarak kenarda durdu, öğrenciler kendilerini korumak için kendilerine atılan metal çitleri geri aldı, dedi olay yerinden Al Jazeera’ye konuşan araştırmacı gazeteci Joey Scott.Polis olay yerine varmadan önce bir grubun yerde yatan bir kişiye saldırdığı, tekmelediği ve dövdüğü, ardından diğerlerinin onu gruptan çıkardığı bildirildi. Sonunda, Los Angeles Belediye Başkanı Karen Bass Çarşamba sabahı erken saatlerde X’te bir açıklama yaparak polisin UCLA yönetiminden gelen destek taleplerine yanıt verdiğini duyurdu. LAPD müdahalelerini saat 02:00 civarında olayı doğruladı.

Protestocular

UCLA’nın üst düzey yetkililerinden Mary Osako, kampüs gazetesi Daily Bruin’e yaptığı açıklamada, “Bu gece kampta korkunç şiddet olayları yaşandı ve derhal kolluk kuvvetlerini arayarak karşılıklı yardım desteği istedik” dedi. Los Angeles’tan bildiren Al Jazeera’dan Rob Reynolds, öğrenci protestocuların yerlerini koruduğunu söyledi. Yaralıların sayısı henüz bilinmiyordu ancak sosyal medyadaki raporlar, bazı kişilerin yaralı olarak götürüldüğünü gösteriyordu, “gerçekten şok edici ve çirkin şiddet sahnesini” anlatırken söyledi.

İnfazcı çete kampüsün dışından gelmiş gibi görünüyor. “Hepsi öğrencilik çağında olmayan ve UCLA kampüsünden olmayan kişiler gibi görünüyor, ancak yaptıkları şey Filistin yanlısı göstericileri taciz etmeye ve onlara saldırmaya çalışmak,” dedi Reynolds. Bass, şiddeti “kesinlikle iğrenç ve affedilemez” olarak nitelendirdi. Savaş karşıtı grup, saldırı yedi saatten fazla sürerken, “polis memurları sadece çimlerin kenarında durdu ve yardım için çığlık attığımızda kıpırdamayı reddetti. Sahip olduğumuz tek koruma aracı birbirimizdi” dedi. X’te yayınlanan bir açıklamada, “Üniversite bizi elden çıkarmaktansa ölmemizi tercih eder” ifadeleri yer aldı.

KAYNAK: ALJAZEERA / ÇEVİRİ: EZGİ SARAÇOĞLU

Etiketleraljazeera