STANFORD ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜNÜN OFİSİNDE BARİKAT KURAN FİLİSTİN YANLISI PROTESTOCULAR TUTUKLANDI

0
32

Yetkililer, Çarşamba günü Stanford Üniversitesi’nde ondan fazla Filistin yanlısı protestocunun başkanlık ofisini kısa süreliğine işgal ettikten sonra tutuklandıklarını ve bazılarının okuldan uzaklaştırıldığını açıkladı.

Grubun sözcüsüne göre, ülkenin Hamas’la savaşının ardından İsrail’den çekilme çağrısı yapan provokatif kampüs eyleminde öğrenciler ve mezunlar saat 05:30’da Başkan Richard Saller’ın ofisine girdi. Sözcü, talepleri karşılanana kadar binada kalmaya ve çıkmamaya kararlı olduklarını belirtti.

Yetkililer, kampüs polisinin ve Santa Clara County Şerif Birimi’nin harekete geçmesiyle, üç saat içinde binanın üniversite kontrolüne geri döndüğünü belirtti. Üniversite rektörü ve Rektör Yardımcısı Jenny Martinez’in ortak açıklamasında, ”Bugün kampüsümüzde yaşanan olaylardan şoke olduk, derin üzüntü duyuyoruz” dedi.

Kampüs polis memuru, protestocuların operasyonu sırasında yaralandı ve Stanford yöneticilerine göre binanın içinde hasar oluştu. Main Quad’ın (Ana Avlu) kumtaşı binaları ve sütunlarına, geniş çaplı grafiti vandalizmi yapıldı.

Protestonun Sonuçları

Yetkililer, ”Bu grafitiler, en güçlü şekilde kınadığımız iğrenç ve nefret dolu duyguları iletiyor. Grafitiyi, ister Stanford topluluğunun üyeleri yapsın, ister dışarıdan kişiler tarafından yapılmış olsun, topluluğumuzun kampüsümüze yönelik bu saldırıyı reddetmemizde bize katılmasını bekliyoruz” şeklinde açıklama yaptı. Okul, olaya karışan öğrencilere karşı işlem başlattı.

Yetkililer, bina içinde on üç kişinin tutuklandığını ve bunlardan herhangi biri öğrenci ise derhal uzaklaştırılacaklarını, gruptaki son sınıf öğrencilerinin ise mezun olmalarına izin verilmeyeceğini söyledi. “Mezun olamayacaklar” ifadesinin, öğrencilerin mezuniyet törenlerine katılmalarının engellenmesi ya da diploma alamadan okuldan tamamen atılmaları anlamına gelip gelmediği henüz netlik kazanmadı. Çarşamba günü, bahar dönemi için derslerin son günü olup mezuniyet törenleri 15 ve 16 Haziran’da yapılacak.

Protestocular, okulun ‘’İsrail’in mevcut askeri harekatına maddi ve lojistik destek sağlayan’’ herhangi bir şirkete finansal olarak yatırım yapmaktan vazgeçmesini talep ediyorlar.

Ülke genelindeki üniversite öğrencileri, bu bahar döneminde okullarının, Gazze Şeridi’ndeki askeri operasyonlarında İsrail güçlerine yardım ettikleri iddia edilen yatırımları geri çekmesini talep ederek kampüs protestoları düzenlediler.

ABD’de İsrail’e karşı en önemli kampüs eylemi, Columbia Üniversitesi öğrencilerinin Hamilton Hall adlı önemli bir binayı ele geçirmesiyle gerçekleşti.

Kaynak: NBC News / Çeviri: Dilayda Turgut

EtiketlerNBC