FİLİSTİN YANLISI ÖĞRENCİ PROTESTOLARI JAPONYA’YA SIÇRADI

0
39

Öğrenciler İsrail karşıtı ve ‘Filistin’i Özgürleştirin, Gazze’yi Kurtarın’ sloganlarının yer aldığı pankartlar ve dövizler taşıyor.

Filistin yanlısı öğrenci gösterileri Cuma günü Japonya’ya da sıçradı. Tokyo’daki Waseda Üniversitesi’nde İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına karşı bir protesto düzenlendi. Sosyal medyada yer alan görüntülerde, onlarca öğrencinin Filistinlilere destek amacıyla bir araya geldiği ve “Özgür Filistin, özgür Filistin, Filistin özgür olacak” sloganları attığı görülüyor. Ayrıca İsrail karşıtı ve “Filistin’i Özgürleştirin, Gazze’yi Kurtarın” sloganlarının yer aldığı pankartlar ve dövizler taşıyorlardı.

Avustralya’nın İsrail’den çekilmesi yönündeki talepler giderek artarken, öğrenciler ve aktivistler Sidney de dahil olmak üzere Avustralya’daki büyük üniversitelerde kamplar kurdular. Avustralya’daki kampüslerde Filistin yanlısı gösteriler, ABD’de ülke genelinde 150’den fazla Gazze dayanışma kampının kurulmasıyla aynı döneme denk geldi.

Filistin yanlısı gösterilerde ABD makamları tarafından aralarında öğrencilerin de bulunduğu 2 binden fazla kişi tutuklandı. Kanada ve Fransa’da da öğrenci protestoları düzenlendi.

Öğrenci gösterileri, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını protesto etmek amacıyla 17 Nisan’da Columbia Üniversitesi’nde başladı. Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısından bu yana Gazze’de 34 bin 600’den fazla Filistinli hayatını kaybetti, 77 bin 700 kişi de yaralandı. Protestolar, İsrail’in Gazze’ye yönelik soykırımcı savaşına karşı daha geniş bir protesto hareketinin başlangıç ​​noktası oldu. İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları sürüyor. Filistin sağlık yetkililerine göre, 7 Ekim’den bu yana çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 34 bin 622 Filistinli öldürüldü, 77 bin 867 kişi de yaralandı.

İsrail, Hamas’ın sınır ötesi saldırısından bu yana Gazze Şeridi’ni vuruyor. Tel Aviv, saldırıda yaklaşık 1.200 kişinin öldüğünü söylüyor. BM’ye göre, İsrail’in Gazze’ye yönelik savaşı, bölge nüfusunun yüzde 85’inin gıda, temiz su ve ilaç sıkıntısı nedeniyle iç göçe zorlanmasına neden oldu, bölgenin altyapısının yüzde 60’ı ise hasar gördü veya yok oldu. İsrail, Uluslararası Adalet Divanı’nda soykırımla suçlanıyor. Ocak ayında verilen bir ara karar, Tel Aviv’e soykırım eylemlerini durdurmasını ve Gazze’deki sivillere insani yardım sağlanmasını garanti altına almak için önlemler almasını emretti. Ancak düşmanlıklar hız kesmeden devam ediyor ve yardım teslimatları insani felaketi ele almak için yetersiz kalmaya devam ediyor.

KAYNAK: ANADOLU AJANSI