ÖĞRENCİLER GAZZE İÇİN MÜCADELE EDİYOR

0
29

Birçok öğrencinin gözünde Gazze’deki savaş, polislik, yerli halka yönelik kötü muamele, ırkçılık ve iklim değişikliğinin etkileri gibi başka sorunlarla da bağlantılı.

Ülke genelindeki öğrenci protestocularıyla konuştuğunuzda, öfkeleri açıkça görülüyor: Gazze’deki ölüm ve yıkımın boyutu onları harekete geçirdi ve Filistin davası için savaşmak adına tutuklanma riskini göze alıyorlar. Çoğu için savaş, hiç ayak basmadıkları bir topraklarda gerçekleşiyor. Yerel sağlık yetkililerine göre şu ana kadar ölenlerin sayısı 34.000. Bu kişiler, yalnızca internette okudukları veya gördükleri aracılığıyla bilgi sahibi oluyorlar. Ancak birçokları için sorunlar daha yakın ve aynı zamanda çok daha büyük ve kapsamlı. Onların gözünde Gazze çatışması, çok uzaklarda gibi görünen sorunlarla bağlantılı bir adalet mücadelesi. Motivasyonlarının polislik, yerli halklara kötü muamele, siyahi Amerikalılara yönelik ayrımcılık ve küresel ısınmanın etkisi olduğunu söylüyorlar. Geçtiğimiz hafta ülke genelinde onlarca öğrenciyle yapılan röportajlarda, Gazze çatışmasına geniş bir açıdan baktıkları çarpıcı bir biçimde anlatıldı; bu da onların aciliyetini ve inatçılığını açıklıyor.

Cornell Üniversitesi’nde birinci sınıf öğrencisi olan Katie Rueff, “Bir çevreci olarak, dünyaya kesişimsel merceklerden bakmakla övünüyoruz” dedi. “İklim adaleti herkesin sorunudur. Kimliğin her boyutunu etkiler, çünkü aynı emperyalizm, kapitalizm mücadelelerinde kök salmıştır. Bence bu, Filistin’deki soykırım için çok doğru.”

Cornell Üniversitesi’nde hücre ve moleküler biyoloji alanında doktora yapan 27 yaşındaki Jawuanna McAllister, üyesi olduğu öğrenci grubunun adını işaret etti: Karşılıklı Kurtuluş Koalisyonu.

Bayan McAllister,Bizim adımıza: karşılıklı kurtuluş” dedi. “Bu, ırkçılık karşıtı, emperyalizm karşıtı, sömürgecilik karşıtı bir örgüt olduğumuz anlamına geliyor. Hiçbirimizin özgür olamayacağına ve hak ettiğimiz saygı ve onura sahip olamayacağımıza inanıyoruz, ta ki hepimiz özgür olana kadar.”

KAYNAK: THE NEW YORK TIMES / ÇEVİRİ: EZGİ SARAÇOĞLU