Londra Ekonomi ve Siyasal Bilimler Okulu’nda İsrail Bağlantılı Protesto
Londra Ekonomi ve Siyasal Bilimler Okulu’nda (LSE) öğrenciler, üniversitenin İsrail ile mali bağları olduğunu iddia ederek bir binayı işgal etti. Filistin yanlısı aktivistler, merkezi Londra’daki üniversiteden, İsrail ile mali bağlarını kesmesini talep ediyor.
Savaşın sona ermesi ve Filistinlilere yönelik zulmün durdurulması için çağrılar içeren protestolar, Birleşik Krallık, ABD ve Avrupa’daki birçok üniversite kampüsünde yankı uyandırdı. Bir üniversite sözcüsü, BBC News’e yaptığı açıklamada, önceliklerinin “LSE topluluğunun refahı” olduğunu vurguladı. Aktivistler, Pazartesi öğleden sonra düzenledikleri bir mitingin ardından, Holborn kampüsündeki muhasebe, finans ve yönetim bölümlerinin bulunduğu Marshall Binası’nı işgal etmeye başladılar.
LSE Öğrenci Birliği Filistin Topluluğu üyesi Ethan Chua, öğrencilerin fosil yakıt şirketlerinden çekilmeyi de içeren talepleri karşılanana kadar üniversitenin işleyişini aksatmayı planladıklarını söyledi. Chua ayrıca, üniversitedeki öğrencilerin daha önce LSE ile İsrail’deki “kabul edilemez faaliyetler” arasındaki bağlantıları detaylandıran bir rapor sunduklarını ekledi. Chua, “LSE yönetimine ana mesajımız, çekilme çağrısıdır. Gezegenimizin yok edilmesine ve Filistinlilerin ölümüne maddi olarak suç ortağı olan bir üniversiteye gitmeyi reddediyoruz” diye konuştu.
Çatışma boyunca İsrail hükümeti, Gazze’deki operasyonlarında sivil kayıpları en aza indirmeye çalıştığını iddia etti.
İşgalin başlangıcında yüzlerce protestocunun Marshall Binası’nda toplandığı görüntüler yayınlanırken, Chua şu anda bu sayının yaklaşık 50’ye düştüğünü ancak talepleri karşılanana kadar binada kalmaya devam edeceklerini belirtti. Ayrıca, kimliği olan öğrencilerin binaya erişimlerini sürdürebilmeleri konusunda kampüsün güvenlik ekibiyle anlaştıklarını da ekledi.
Bir başka LSE sözcüsü ise şunları söyledi: LSE kampüsünde düzenlenen bir mitingin ardından, bazı protestocular LSE Marshall Binası’nın zemin katının bir kısmını işgal ederek yatırımlarla ilgili çeşitli taleplerde bulundular. Protesto grubunun sunduğu raporu dikkatle inceleyeceğiz ve ilerleyen süreçte yanıt vereceğiz. Ayrıca, barışçıl bir diyalog sürdürmeye devam edeceğiz. Ek olarak, kampüsteki diğer binalarda yapılacak sınavların protestodan etkilenmedi.
LSE’de Protestocular Marshall Binası’nda Taleplerini İleri Sürdü
Öte yandan, Doğu ve Afrika Çalışmaları Okulu (SOAS) öğrencileri, okullarının askeri silah üreten firmaları fonlamasına ve İsrail’deki Haifa Üniversitesi ile olan ortaklığına son vermesini talep ederek protesto düzenliyor. SOAS sözcüsü, protestoların “barışçıl kalması şartıyla” gerçekleşebileceğini ve etik ilkelerine uymayan firmalarla olan ilişkilerini gözden geçireceklerini ifade etti.
SOAS Yahudi Topluluğu, sosyal medya paylaşımında Gazze için SOAS Özgür Bölgesi’ndeki sınıf arkadaşlarıyla omuz omuza olduklarını belirtti. Yahudi Öğrenciler Birliği Başkanı Edward Isaacs ise şunları söyledi: Kampüste Yahudi öğrencilere yönelik nefret söylemi ve ayrımcılık arttıkça, bu durum öğrencilerin güvenli bir şekilde eğitim görme, kampüse dahil olma hakkını ihlal ediyor. Bu nedenle, bu tür durumlara karşı acil önlemler alınması gerekiyor.’
Kaynak: BBC / Çeviri: Dilayda Turgut